Skip to main content

In 2009 ontdekte ik een kwalitatief hoogwaardige cacaoboon in Papoea, Indonesië. In gesprekken met lokale boeren kwam deze boon als ‘coklat Belanda’ naar voren, ‘Nederlandse chocola, cacao’.

In samenwerking met origin-chocolafabrikant Original Beans is de boon ‘getest’ bij de Zwitserse chocoladefabrikant Felchin (‘kwalitatief hoogwaardig’) en is productie van chocola daarvan in gang gezet. Het proces van testen, oogsten, transport en uiteindelijk chocola produceren nam drie jaar in beslag (2011-2014). Het resultaat was boven verwachting. Het ontving 4,5 (van de 5) sterren van het toonaangevende C-spot (samenwerkingsverband van Noord-Amerikaanse cacao- en chocolade-experts). ‘Well-rounded symmetry all the way thru… from the balance between acidity & bitterness (low in both categories) to the nuts (cocoa & otherwise) interplaying alongside caramel. A trophy chocolate (…)’, aldus C-spot. Helaas liep de oogst door onder andere ziektes in de plantages sterk terug en kon deze niet langer in voldoende omvang gegarandeerd worden.

Wanneer
2011 – 2014
Opdrachtgever
Wereldnatuurfonds
Resultaat
Van boon tot chocola, opbrengst naar boeren