Skip to main content

Als vervolg op Land of the Birds of Paradise kreeg ik het verzoek de mogelijkheden en onmogelijkheden van toerisme in de Asmat, langs de zuidkust van Indonesisch Nieuw-Guinea, te onderzoeken.

Ik kon daarvoor terugvallen op eerdere bezoeken aan dit deel van het immense eiland. Het was door de jaren heen het gebied in de archipel geworden waar ik me, samen met Noord-Sulawesi, het meest mee verbonden ben gaan voelen. De voorbereidingen op dit boek werden afgerond tijdens een reis door de regio in 2014. Matias en Norbertus waren daarin twee van mijn gidsen. Eeuwig lachend, getooid met kaketoeveren of de huid van een kuskus. Ik werd ondergedompeld in leven en rituelen van de inwoners van Atsj en omgeving.

Voorlopig ben ik een van de weinige ‘toeristen’ die het voorrecht heeft gehad mensen als Matias en Norbertus ontmoet te hebben. Het zal een kwestie van tijd zijn, jaren, decennia, totdat ook hun leefgebied onder invloed van oppervlakkig toerisme komt te staan en hun cultuur wegkwijnt onder invloeden van buitenaf.

this book paints an accurate and honest picture of the opportunities and challenges of visiting this paradise

Reed Merrill, USAID IFACS Chief of Party
Niet online verkrijgbaar
ISBN
9786027223868
Uitgeverij
WWF Indonesia en Komunitas Bambu
Jaartal
2015