Al snel na mijn eerste jaar in Indonesië (1990-1991) was er belangstelling voor een lezing over het werk dat ik daar had uitgevoerd: bescherming van het hamerhoen. Het werk daaraan, en aan andere natuuronderwerpen, breidde zich uit en het aantal verzoeken tot lezingen nam evenredig toe. Tientallen heb ik er inmiddels gegeven, zoals voor Artis, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, het Nederlands Instituut voor Ecologie, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Vogelbescherming, studentenverenigingen, de Tong Tong Fair, Eurosite, het Boudewijn Büch Gezelschap, onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland, Lions- en Rotaryclubs, provincies, en uiteenlopende bedrijven.
Een lezing wordt afgestemd op de wensen van de aanvragende partij, en het publiek. In de lezingen maak ik gebruik van mijn uitgebreide beeldarchief, dat ik vanaf 1990 heb opgebouwd. Natuur en de mensen daarin en daaromheen staan centraal. De beelden wissel ik af met bijvoorbeeld wetenschappelijke publicaties over het lezingthema. En als ik het publiek bij voorgaande lezingen mag geloven; saai zijn de lezingen niet.
Waarover?
Een belangrijke bron voor mijn lezingen bestaat uit mijn werk in Indonesië, met name Sulawesi en Papua. De onderwerpen daarbinnen zijn divers:
- Geschiedenis van de paradijsvogelhandel;
- Bescherming van het hamerhoen;
- Natuur en cultuur in de archipel.
De lezingonderwerpen zijn voor een belangrijk deel gekoppeld aan de boeken die ik heb geschreven. Twee lezingonderwerpen die daaruit voortkomen zijn:
- De geschiedenis van de Edammer kaas;
- Natuuramnesie.
Met name het tweede thema, Natuuramnesie, heeft belangrijke maatschappelijke consequenties en staat garant voor een levendige lezing.
Prijzen
Afhankelijk van de aard van de organisatie, bijvoorbeeld bedrijf of lokale vereniging, de voorbereidings-, reis- en lezingtijd, breng ik voor een lezing €400 tot €700 in rekening. Maatwerk, bijvoorbeeld afhankelijk van beschikbaar budget of specifieke omstandigheden, is mogelijk.